Blog | Pszichológia

Lecseréli a párkapcsolatot a pornó?

2020.01.25.

Marketing kutatások alapján, azok a cikkek, amik eldöntendő kérdéssel kezdődnek, azokra a válasz nem. De vajon ma felváltja a nemet az IGEN?

Manapság a pornófilmeket korlátlanul elérhetjük az interneten. Böngészés közben is impulzusok érnek bennünket. Néhol megcsalásra buzdító szeretőt kereső alkalmazás hirdetésével, néhol pedig egy-egy pornófilm jelenetének bevágásával találhatjuk szemben magunkat. Milyen hatásai vannak a túlzott pornófogyasztásnak? Milyen téves mechanizmusok alakulnak ki? A pornófilmek a gyorsabb, könnyedebb megoldást, kielégülést nyújtják férfiak és nők számára egyaránt. Valójában azonban mi zajlik az egyének fejében?

 

Mit látunk a pornóban?

A pornófilmeket tekintve leginkább elrugaszkodott példákat látunk. A legtöbb filmet két típusra lehet osztani. Vagy két teljesen idegen személy irreális kontextusban létesít szexuális kapcsolatot egymással, vagy – ami véleményem szerint a betegebb típus – családon belüli kapcsolatról van szó, amelyet nevezhetünk akár vérfertőzésnek is. Ugyan a mostohaanya-mostohafiú, mostohaapuka-mostohalány felállás nem a klasszikus vérfertőzés vonalat erősíti, mégsem normális az, ha egy családon belül történik ilyen jellegű incidens. A felmérések alapján azonban ezek a videók toronymagasan népszerűvé váltak az évek során.

Az ideális női külsőt a pornófilmekben látottak alapján határozzák meg gyakorta a férfiak. A nők elnagyolt testrészeit (mell, száj, fenék) látván az válik normálissá, az üti meg a férfiak ingerküszöbét. A pornófüggőket számos esetben, ha megkérik arra, jellemezze a tökéletes nő testét, rendszerint az elnagyolt, pornósztáros külsőt írja le a pszichológus számára. Miért? Mert minden alkalommal ezzel a típussal találkozik a videókban. A nők felé mit sugall? Ha nem elég nagy a melled, nagyobbíttasd azt meg. Ha nem elég dúsak az ajkaid, hyaluronsavval töltesd fel, hogy kívánatos legyél a férfiak számára és elérd, hogy szopós szád legyen. Normális ez? Abszolút nem, hiszen egy torz képet ad a férfiak számára, ezáltal pedig a nőkben igen erős szorongás lép fel, ami komplexusok formájában kihat más területekre is.

Beszéljünk a férfiak komplexusairól is, hiszen nekik is kialakulhat egy s más a videók láttán. Egyet szeretnék elsősorban kiemelni: a pénisz méretét. A videókban általánosságban minden férfi szereplőnek nagy tudjukmi van a birtokában. A tini, aki fejlődésben van jelenleg, összehasonlítja a saját méreteit a filmekben látott férfiakéval. Hangsúlyozom: fejlődésben lévő szervezetről van szó. Nem csak testileg, hanem mentálisan is. Amit fiatal korunkban tapasztalunk, látunk szexuális téren, az beleég az idegrendszerbe, ezáltal kihatással van a későbbi életünkre is. A fiatal fiú szorongásokkal teli közelíti meg leendő kapcsolatait, tartván attól, hogy a lány számára nem lesz megfelelő a mérete.

 

A nők élvezik azt, amit a férfiak a pornóból lestek el?

Nem árulok el azzal újat, ha azt mondom, hogy a pornófilmek a férfiak igényeit szolgálják. Az imént említett női ideál meghatározásában is, viszont ami talán még problémásabb, a szexualitás területén is az ott látottakat tartják normálisnak. Mit értek ez alatt?

A felnőtt filmekben jó esetben minimálisan, rosszabb esetben egyáltalán nem tartják fontosnak az előjátékot. Legalább is azt a fajtát, ahol a nőt kényeztetik. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a férfiak felizgatására szájjal, kézzel, egyéb módokon. Mit sugall ez? A nő, mint lény, nem fontos. A nő léte egy kielégítést nyújtó forrás, ami nem alapul érzelmeken, így lényegtelen, mi számára a jó. Hozzátenném, hogy nagy valószínűséggel azért gondolhatják a férfiak, hogy a nők különösképpen élvezik a férfiak orális kényeztetését, mert a pornófilmekben indokolatlanul sűrűn, kéjesen nyögdécselnek szopás közben a hölgyek. A valóságot azonban nem teljesen fedi ez.

Térjünk rá az aktusra, ha már a rövid előjátéknak nem nevezhető bevezetőn túl vannak a képernyőn szereplők. Az aktus általában kemény, gyors, és természetesen mindkét fél számára élvezetet nyújtó. Még a nőnek is. Annak ellenére, hogy a minimális felizgatás következtében nem feltétlen lehet kellően nedves az akcióhoz. Hatalmas nyögések, hörgések, pózok cseréje, hajhúzás, fenekelés, análszex (persze kérdés és felvezetés nélkül!). Mennyi ennek a valóságalapja? Lássuk csak! Nagyjából NULLA! Mit tanul ebből a férfi? A nőnek mindenhogy jó, a hangok kiadásával pedig jelzi a nagy férfi állat irányába, hogy ő márpedig baszottul élvezi az aktust. Természetesen az análszex sem nagy szám. Nem könyörög a pasi érte, nincsen fél órás felvezető, ráhangolódás, csak durr bele, keményen megtolja a nőt, aki sikoltozik az élvezettől (biztosan attól?), vonaglik a férfi alatt/felett/mellett (ahaa) és önkívületi állapotba esik, hogy mekkora istenkirálycsászár ez a férfi. Ezzel szemben a valóságban: a nők nagy részét elég nehéz rávenni az análszexre. De tegyük fel, hogy benne van a hölgy. Sikosító nélkül ezen együttlét (általánosságban beszélek) enyhén szólva is fájdalommal jár. Persze a férfinak esze ágába nem jut, hogy egy kis sikosítót alkalmazzon, hiszen látott ilyet a videóban? Nem. A lány sikít persze ebben az esetben is. A különbség az, hogy nem az élvezettől, hanem a fájdalomtól, ami az ánuszában hasogat.

A sztenderd együttlétnél hasonló a helyzet. A nőnek szükségük van az előjátékra. A bevezető által nedvesednek be, tágulnak ki ahhoz, hogy kellően be tudják fogadni a partnert. Ennek hiányában a közösülés fájdalmas lehet.  Hosszútávon súlyos diszfunkciók is felléphetnek. A pszichés problémák következtében fertőzésre, gombásodra utaló tüneteket észlelhetünk magunkon. Ezekkel próbál védekezni a szervezet, próbálja az „idegen testtől” távol tartani magát. Egyfajta mechanizmus, aminek a lényege, hogy a partnert kellően elijessze magától, hogy az ne okozzon ismételten fájdalmat számára.

Érdemes a vaginizmust is megemlítenünk, ami gyakorta előforduló pszichoszexuális zavar a nőknél. A gát és hüvely izmai görcsös állapotba kerülnek. Ezáltal a hüvelybemenet szűkebbé válik, lehetetlenné téve a behatolást, ezzel együtt pedig a szexuális együttlétet is. Az agresszívebb partnerek általában élvezve a szűkebb hatást, tovább folytatják a behatolást, ezzel még nagyobb fájdalmat okozva a hölgynek.

Tehát összességében a filmekben látottak a valósággal köszönőviszonyban sincsenek.

 

A pornófilm nézésének hatásai a szexuális együttlétre

A férfi megszokta a manuális ingert, melyhez társul az erőteljes vizuális látvány is. Mivel a férfiak vizuális lények, így ez különösképpen domináns hatással bír rájuk. Gyors és biztos kielégülést hoz számukra. Az együttlét egy hús-vér nővel rejthet problémákat, felfedezetlen területeket számukra. Az érzés – a kézi könnyítéssel szemben – sokkal tompább, emiatt lassabban is tudnak elélvezni a partnerrel. Régebben a nővel átélt közösülést sokkalta intenzívebbnek élte meg a férfi. A sok pornó nézés által (ahol hozzá szokott az erőteljes kézmozdulatokhoz, folyamatosan ingerlő látványhoz) már nem élvezi annyira a szexet a virtuális téren kívül, kevesebb sikerélménye van, ezáltal elmegy a kedve az együttlétektől. A partner azt tapasztalja, hogy a férfi kevésbé kívánja, magában keresi a hibát. A párkapcsolatokban ezek olyan tabu témák, amelyekről nem szívesen beszélünk (noha szükség volna rá). Csupán csekély számban fordulnak szakemberekhez a szexuális problémákkal küzdők, holott a kapcsolatok nagyrésze megmenthető volna.

 

A pornóról való leszokás

Természetesen lehetséges, viszont a visszaesés aránya, csak úgy, mint az egyéb függőségeknél, magas. A leszokást követően a szexuális étvágy visszatér, a spontán szex gyakoribbá válik.

 

Az erotikus regények és a felnőtt filmek kapcsolata

A férfiak számára a szexuális kielégülést a pornófilmek okozzák. A nagy többségük ugyan akkor azt hiszi, hogy a Szürke ötven árnyalatához hasonló, mostanság egyre népszerűbbé váló kategóriájú könyvek olvasása egyenlő a felnőtt filmek nézésével. Ennél a pontnál azonban tisztázni kell azt, hogy amíg régebben a vámpíros filmek, mostanság Christian Grey és Ana Steel kapcsolata valóban hatással van a nőkre. Az izgalom, az érdekesség és nem utolsó sorban a romantika okozza ezt a túlfűtött rajongási vágyat ezen könyvek iránt. Természetesen a szex is fontos szerepet kap, viszont ezt toronymagasan ledominálja a romantika.

 

Összességében a címben feltett kérdésre a válasz: igen, lecserélheti a pornó a párkapcsolatot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük